Mies myytin takana – Carl Oscar Malm
Mies myytin takana – Carl Oscar Malm. Avoinna 23.9.2015-26.8.2016
Kuurojen museon näyttelyitä jo sata vuotta
Kuurojen museo juhlistaa satavuotiasta näyttelytaivaltaan suomalaisen viittomakielisen yhteisön isästä Carl Oscar Malmista kertovalla näyttelyllä. Jo vuonna 1907 perustetun Kuurojen museon ensimmäinen näyttely vuonna 1915 oli Carl Oscar Malmin museohuone, ja kokonaisuus on edelleen nähtävillä Valkeassa talossa. Uusi ”Mies myytin takana” -näyttely syventää kuvaa Malmista tuomalla esiin aineistoa, joka ei ole ollut tavallisesti esillä. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa hänen kirjoituksiinsa.
Carl Oscar Malm perusti Suomen ensimmäisen kuurojenkoulun Porvooseen vuonna 1846. Koulussa käytettiin opetuksessa viittomakieltä, mikä johti viittomakielisen yhteisön muodostumiseen Suomessa. Valistuneeseen ja varakkaaseen perheeseen vuonna 1826 syntynyt Malm kuuroutui varhaislapsuudessaan. Hän sai koulusivistyksensä Tukholmassa Manilla-koulussa. Tukholmassa Malm päätti raivata tien kuurojen opetukselle kotimaassa ja parantaa siten kuurojen sosiaalista asemaa. Malm oli mukana myös ensimmäisen valtiollisen kuurojenkoulun perustamisessa Turkuun vuonna 1860. Malmin toiminnan tuloksena kuurot pääsivät kouluun varhain verrattuna moniin muihin väestöryhmiin.
Malm on viittomakieliselle yhteisölle isä ja esikuva. Viittomakielinen yhteisö alkoi kunnioittaa Malmia jo vuosisadan vaihteessa. Malmilla oli vahva visio viittomakielisestä, monipuolisen sivistyksen saaneesta kuurosta ja hänen tarinansa ja saavutuksensa innoittavat viittomakielisiä edelleen ja ovat esimerkkinä siitä mitä kuuro voi tehdä. Malmin tarina on myös suomalaisen viittomakielisen yhteisön ja yhden vähemmistömme syntykertomus. Samalla se valottaa yhden vähän tunnetun suomalaisen suurmiehen elämää.