Hyvä, paha tekniikka
Kuurojen museon uudessa Hyvä, paha tekniikka –näyttelyssä pohditaan tekniikan vaikutusta kuurojen henkilöiden elämään ja kuurojen yhteisöön. Tekniikka on ollut hyvää, kun se on tuonut apua arkipäivän haasteisiin ja mahdollistanut asioita. Kuurojen elämässä on kuitenkin ollut myös pahaa tekniikkaa – laitteita ja menetelmiä, joiden käyttöön on yhdistynyt ikäviä kokemuksia.
Varhaisin erityisesti kuuroja koskeva tekniikka liittyy erilaisiin yrityksiin parantaa kuuroutta. Esimerkiksi Suomen kuurojenopetuksen perustajan, Carl Oscar Malmin, kuuroutta koetettiin 1800-luvulla parantaa sähköllä. Kuulovammaisten apuvälineiksi kehitettyjä kuulokojeita on näyttelyssä esillä eri ajoilta. Vanhimmat olivat mekaanisia kuulotorvia tai ääntä kerääviä laitteita. 1900-luvun kuluessa kehittyivät monet sähköiset kuulokojeet. Digitaaliset kuulokojeet tulivat käyttöön 1990-luvulla. Myös uusi kuulotekninen ratkaisu, sisäkorvaistute, otettiin Suomessa laajemmin käyttöön 1990-luvulla.
Teknisillä laitteilla on ollut oma merkittävä roolinsa myös kuurojenkouluissa ja koulujen laitteita on näyttelyssä nähtävillä runsaasti. Esillä on esimerkiksi ryhmäkuuntelulaitteita, joilla pyrittiin helpottamaan kuulemista sekä laitteita, joilla ohjattiin äänteiden tuottamista. Koulujen opetusmenetelmänä vallitsi 1800-luvun lopulta 1970-luvulle puhemenetelmä eikä viittomakielen käyttöä sallittu. Koska viittomakielisten kielellisiä valintoja ei kunnioitettu, on opetukseen ja käytettyihin laitteisiin liittynyt huonoja muistoja.
Näyttely kertoo, miten viestintään ja tiedonvälitykseen liittyvä tekniikka alkoi hyödyttää kuuroja varsinkin 1980-luvulla. Tuolloin saatiin käyttöön esimerkiksi teksti-TV ja tekstipuhelimet yleistyivät. Viime vuosikymmeninä kuurot ovat ottaneet hyvin haltuunsa informaatioteknologian ja uudet digitaaliset viestintävälineet.
Erikoislaatuista tekniikan historiaa liittyy niihin arkisiin apuvälineisiin, joita on tarvittu esimerkiksi aamulla ajoissa heräämiseen. Pitkään ei apuvälineitä ollut valmiina ostettavissa ja laitteita, kuten esimerkiksi näyttelyssä esillä oleva vilkkuvaloherätyskello 1960-luvulta, tehtiin itse. Jotkut keksinnöt, kuten vauvojen itkuhälyttimet, ovat myöhemmin tulleet myös kuulevien käyttöön.
Maksuton Hyvä, paha tekniikka -näyttely on yleisölle avoinna perjantaisin kello 12–16 sekä sopimuksen mukaan.
Näyttelyn verkkoversion löydät tästä